Sommar i Björnrike

Sommaren i svenska fjällen har så mycket att erbjuda.
Nu är tempot lite lugnare när huvudsäsongen är över, det är inte så mycket gäster på plats så det finns gott om utrymme för var och en.
Ändå finns så mycket att göra, så mycket att se och uppleva. Nedan finns ett antal aktiviteter och besöksmål sammanställda som väl ska fylla en sommarvecka i Björnrike/Vemdalen med omnejd.


Fettjeåfallet

Fettjeåfallet är med sina 60 meters fallhöjd är ett av Sveriges allra högsta vattenfall och har ett av områdets vackraste naturscenerier. Vandringen dit längs Fettjeån är en fin familjeupplevelse längs stigar och stentrappor. Från parkeringen går du in mot vindskyddet och följer stigen uppströms Fettjeån. Leden har på senare år rustats upp och stenlagts av nepalesiska sherpas. Du korsar ån två gånger över broar. Efter ca 2 kilometer når du det mäktiga fallet och en rastplats med grillplats och dass. Det går att fortsätta förbi rastplatsen fram till fallets fot.


Rändåfallet

Rändåfallet ligger i närheten av Långå. Vattenfallet ligger en lätt promenad på ca 900 meter från väg 84 och vägen dit är bred, vältrampad och väldigt lite kuperad. En perfekt utflykt för små barn eller personer som har problem med att gå.
Rändåfallet består av flera större och mindre vattenfall. Den totala fallhöjden är ca 60 meter och fallen sträcker ut sig ca 1 km från första till sista fallet.

(När du passerar bron över Ljusnan strax efter Långå, sväng höger, parkering in till vänster.)


Sångbäcksfallet

Sångbäcksfallet är ett lättillgängligt fall som ligger precis intill väg 315. Från parkeringen är det väl utmärkt till en jättefin grill plats med bord och bänkar.
Toppen av vattenfallet ligger ca 200 meter från vägen, strax innan du kommer fram till grill platsen. Det går att ta sig ner till vattenfallets bas via en trappa och väl nere i dalgången får du uppleva en sagolik skogsmiljö och ett fantastiskt vattenfall.


Fallmoran

Fallmoran är egentligen två vattenfall på rad, övre och nedre, och kan nås på tre olika sätt. Vid nedre fallet blir det en liten lagun där den tuffe kan bada, det finns även bord och bänkar för att vila benen och ta en välbehövlig fika.

1: Vandring från Vemdalsskalets spårcentral, ca 11 km lång.

2: Vandring från Storhogna högfjällshotell via Samevistet och karl IX:s väg, den är ca 7,5 km.

3: Vandring från Ripfjällets stugområde, ca 4 km lång.


Vemdalens klätterpark och trailleder

Klätterparken består av fem banor med olika svårighetsnivåer.
Banorna innehåller mängder av olika moment, alla placerade i stolpar mellan träden där armgång, lianer och broar är några exempel. Höjderna i parken varierar och som högst är du 8 meter upp i luften. Graderingen av banorna börjar med orange som är den enklaste banan, därefter följer grön och blå.

Vid Skalet Express/Skalets torg hittar du två trailleder som du enkelt tar dig till med Skalet Express. Traillederna består i huvudsak av maskingrävda leder som löper genom skog och mark. Lederna har olika svårighetsgrader (grön/blå) där inslag av hopp, dropp och doserade kurvor förekommer.


Golf

I området finns två golfbanor, Klövsjö/Vemdalens golfklubb och Hede golfklubb.

Klövsjö/Vemdalen är en rejält utmanande skogsbana, oerhört vackert slingrar den sig genom naturen, nästan ett måste för en golfspelare att testa den här banan.

Hede däremot är en lite ”lugnare” parkbana, mycket vackert belägen vid Ljusnans strand och det fantastiska Sonfjället i blickfånget.


Renar

Sannolikheten att man ska få se renar i naturen är stor.
Renen är ett medelstort hjortdjur med en lång och tät päls som varierar i färg med årstiden, ljus på vintern och lite mer mörk på sommaren.
Renen räknas som ett tamdjur fast den strövar mer eller mindre fritt i naturen. En unik sak med renen är att både han och hon-djur har horn. Det kan höras ett lite klickande läte när renen går, man vet inte varför det är så, men det kanske är för att renarna lättare ska kunna hålla ihop flocken i mörker eller dimma?

Stöter du på ren, visa den respekt!
Gå inte fram till renar du stöter på utan beundra dem på avstånd, håll hundar kopplade.
Tänk också på att renen ofta håller sig vid vägar och inte alltid är så lätt att se på avstånd, anpassa faren därefter. Svarta sopsäckar finns uppsatta utefter vägen där det är gott om ren.



Sonfjället

Majestätiskt reser sig Sonfjället i blickfånget från Björnrike!

Sonfjället med sin högsta punkt 1278 meter över havet drar till sig blicken vart man än är i Björnrike!
Det finns vandringsleder upp till toppen och många nöjer sig med att bestiga Lilltoppen, lite drygt 1000 meter i höjd. Dit är det en enkel vandring på stigar som de flesta klarar av.
Vill man utmana bestiger man hela berget, det är lite mer avancerat, men fullt möjligt.
Passa på och spana efter björn, Sonfjället är känt för att det finns gott om björn i området.
Från Nyvallens fäbod, som du når via en slingrande bilfärd genom skogen, utgår vandringslederna.
Då Sonfjället är en nationalpark gäller speciella regler här


Flatruet, dagsutflykt med bil

Flatruet är ett lågfjäll som du når via Sveriges högst belägna bilväg, 975 meter över havet.
Ta en rundtur med första stopp i Funäsdalen, ta gärna gondol banan upp på toppen och njut av utsikten över Funäsdalssjön.
Fortsätt sedan upp mot Flatruet, väl däruppe, öppnar sig den magiska vyn mot Helagsfjällen.
Se upp för renar på vägen!
Efter Flatruet bär vägen neråt igen och nästa ställe blir Ljundalen. Härifrån utgår man om man vill gå till Helags, men det är en helt egen utflykt.
Fortsätt sedan vägen mot Åsarna, håll koll i nordlig riktning så kan du se Lundörrspasset. Längs vägen ner mot Åsarna passeras ett antal sjöar och vattendrag, ta det lugnt, stanna till, njut av vyerna.
Avslutningsvis, stanna till vid Åsanbron vid Åsanforsan, en av Skandinaviens största stenvälvda broar, invigd 1852. Du når bron och forsen via en avtagsväg strax innan du är framme vid Åsarna.


Hjortron

Hjortron, detta fantastiska lågväxande bär, mognar i början av augusti, styrt av väder och vind. Ett hjortronår exploderar myren av de brandgula bären, ett annat år finns bara några enstaka.
Bären finns i fuktig terräng, typ myrmark, som det finns gott om i området. Att efter en dag på myren steka lite haloumi ost som serveras med nykokt hjortronsylt och ett glas sval Rose, det är en kulinarisk upplevelse.
Ovanför Storhogna fjällhotell finns en av alla de hjortronmyrar som Björnrike/Vemdalen har.
Kör ända fram till vändplatsen vid Kull-Johannes. Därifrån går du rakt in i skogen och följer stigen tills du är ute på myren.